18 Old teak deck cleaning ή Πώς να κάνετε το παλιό teak deck καινούργιο σε τρία στάδια

από | Δεκ 6, 2016 | Καραϊβική

Marin, Martinique
06.00 Ξυπνάω και αμέσως τραβάω το κουρτινάκι για να δω τι καιρό κάνει. Ο ουρανός είναι καθαρός, ευτυχώς. Ξεφυσάω από ανακούφιση. Χθες έβρεχε ακατάπαυστα και δυσκόλεψε πολύ την δουλειά μας: κόψιμο των υπόλοιπων λάστιχων (caulking), τρίψιμο & καθάρισμα του teak deck (κατάστρωμα από ξύλο τικ) με το ειδικό καθαριστικό με οξαλικό οξύ.img_0924
Όχι πως είναι δυσάρεστο να δουλεύουμε κάτω από την δροσιστική βροχή όταν η θερμοκρασία είναι 27° υπό σκιάν, όμως το νερό αραίωνε το καθαριστικό και έπρεπε να περιμένουμε τα σταματήματά της.
img_1378
Το teak deck (κατάστρωμα από ξύλο τικ) του Filizi, είναι δεκαπέντε ετών. Το ξύλο έχει φθαρεί από τον χρόνο, την θάλασσα και τον ήλιο και οι βίδες που το στηρίζουν είναι πιά εμφανείς. Ακόμη, τα λάστιχά του (caulking) έχουν ξεραθεί με αποτέλεσμα να μαυρίζουν τα πόδια και τα ρούχα μας.
screen-shot-2016-12-06-at-13-54-07
Πέρισυ, όταν ήμασταν στην Γρενάδα, αφαιρέσαμε οι ίδιοι το caulking σε κάποια μικρά σημεία της πλώρης και του cockpit και φτιάξαμε καινούργια, μια δουλειά τεχνική και πολύ δύσκολη εδώ στους τροπικούς αφού για να γίνει σωστά πρέπει να μην βρέχει – κάτι σχεδόν αδύνατο.
1ο στάδιο: Κόψιμο των λάστιχων (cutting the teak deck caulking)
screen-shot-2016-12-06-at-13-50-18 screen-shot-2016-12-06-at-13-50-42 screen-shot-2016-12-06-at-13-51-03
Πριν μια εβδομάδα ξεκίνησα να κόβω  το caulking με ένα ειδικό κοπίδι ώστε να μην εξέχουν πάνω από το επίπεδο του ξύλου. Πολύ λάστιχο, ατέλειωτο μου φάνηκε.
2ο στάδιο: Καθάρισμα με οξαλικό οξύ ( teak deck cleaner & brightener)
20161115_071136Χθες, Χθές, παρά τον τρελλόκαιρο, καθαρίσαμε πολύ καλά το deck, χρησιμοποιώντας teak deck cleaner & brightener – ένα καθαριστικό με οξαλικό οξύ τρίβοντας με ειδικές βούρτσες.
screen-shot-2016-12-06-at-16-32-32

Βγαίνω έξω. Το deck, παρ’ ότι ακόμα βρεγμένο από την πρωινή υγρασία – έχει  λαμπερό, ξανθό χρώμα. Ευχαριστημένη πάω να ετοιμάσω καφέ, προσπαθώντας να κάνω ησυχία. Χτες βράδυ ήρθαν δυο αγαπημένοι φίλοι από τα Χανιά και κοιμούνται ακόμη.
3 στάδιο: Teak deck sealer
img_1001-1
7.00 Ο καπετάν Γιώργος φεύγει σε κάποια δουλειά και εγώ ξεκινάω την τελική φάση της περιποίησης του deck – πέρασμα με Teak Wonder Dressing and Sealer, ένα ειδικό λάδι που σφραγίζει τους πόρους του ξύλου, το τρέφει και το προστατεύει. Eίναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό στο Φιλίζι. Μας το σύστησε πριν από μια εβδομάδα μια ιστιοπλόος και, κρίνοντας από το αποτέλεσμα στο δικό της σκάφος, πρέπει να κάνει σπουδαία δουλειά. Ο ήλιος σηκώνεται γρήγορα ψηλά και το deck έχει στεγνώσει σχεδόν παντού. Ξεκινώντας από την πλώρη, περνάω το υλικό με πινέλο. Το ξύλο μοιάζει να το ρουφάει διψασμένο. Σηκώνω το κεφάλι για να τσεκάρω τον καιρό. Στα ανατολικά, πίσω από τους λόφους του Μαρέν από όπου έρχονται τα σύννεφα σπρωγμένα από τους αληγείς ανέμους, ο ουρανός είναι καθαρός. Πρέπει να προλάβουμε να τελειώσουμε πριν ξαναβρέξει. Το λάδι πρέπει να στεγνώσει τουλάχιστον για μια ώρα.
08.00 Ο Γιώργος επιστρέφει, φοράει ρούχα εργασίας και στρώνεται κι αυτός στη δουλειά.
13.00 Τελειώνει το πρώτο χέρι, και την ώρα που βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στο δεύτερο χέρι, ένα μαύρο σύννεφο εμφανίζεται στ’ ανατολικά, πάνω από τον λόφο.   Το κοιτάζουμε αγχωμένοι μα δεν γίνεται να κάνουμε κάτι. Μέσα σε δέκα λεπτά αρχίζει η μπόρα. Μαζευόμαστε κάτω από την τέντα κοιτάζοντας το πάτωμα του cockpit: οι σταγόνες της βροχής μένουν στην επιφάνεια του ξύλου σαν να κάναμε αδιαβροχοποίηση! Μετά από ούτε δυο λεπτά η μπόρα σταματά και ο ήλιος λάμπει ξανά. –«Ας ελπίσουμε να μην έγινε μεγάλη ζημιά» λέει ο Γιώργος.
screen-shot-2016-12-06-at-16-30-33

Σε μια ώρα το deck έχει στεγνώσει εντελώς και έχει μείναι μόνο η μυρωδιά του λαδιού. Δείχνει να άξιζε ο κόπος μας και το κόστος του υλικού. Παρ’όλο που θα αρκούσε ένα λίτρο για ένα πέρασμα αποφασίσαμε να πάρουμε μια δεύτερη συσκευασία των τεσσάρων λίτρων ώστε να φτάσει για το δεύτερο χέρι και για να το ξαναπεράσουμε σε λίγους μήνες – ο καλός μου βρήκε το τελευταίο κουτί στο Caraibe Marine. Το deck μοιάζει καινούργιο, με τα λάστιχα κομμένα και το φωτεινό χρώμα του όμως αυτό που μας κάνει να πιο χαρούμενους είναι οτι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να προστατέψουμε το κατάστρωμα του σκάφους μας.
Τις επόμενες ημέρες, μετά από ένα εξαιρετικά βροχερό τριήμερο, είδαμε οτι το νερό της βροχής δεν διαποτίζει το ξύλο που φαίνεται να έχει προστατευτεί πραγματικά. Ακόμη με μεγάλη χαρά είδαμε οτι τα λάστιχα (caulking) δεν λερώνουν ούτε το ξύλο ούτε τα πόδια μας.
20161205_110550
Μαζεύουμε τα σύνεργα στα γρήγορα και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση. Στις 2μμ θα έρθει φίλος μας ο Nejat, ο καπετάνιος του North, να μας βοηθήσει στην τοποθέτηση της Hydrovane!!
Διαβάστε στο επόμενο…
img_0832

Αρχείο

Loading

0 Σχόλια

Translate »